Radnóti M. Utcai Tagóvoda
 

Óvodabemutatás

 

Nyugati Városrészi Óvoda Radnóti Miklós Utcai Tagóvodája

Lóki Zoltánné tagintézmény igazgató

7633 Pécs, Radnóti M. u. 4. +3630/779-4682 

https://drive.google.com/file/d/1xIx4Y5PF2sROxZevD17fVrUk8Bfb2BiL/view?usp=sharing

4 csoportos óvodánk kétszintes részben felújított épületben és játszóudvarral Uránvárosban található. A csoportoknak zöld területű, gumiburkolatos és aszfaltos udvarrésze van babaházzal, mászókával, hintával, homokozóval, csúszdával, pollyball-al, mozdonyokkal.  Ovi-Sport pályánkon és a tornatermünkben egész nap lehetőség van a szervezett és a szabad mozgásra, labdajátékokra. Bringabarát óvodánkban népszerűsítjük a kerékpáros közlekedést. "Mynest" madármegfigyelő játszóterünk egyedülálló a városban. Környezeti nevelést támogató játékaink kedveltek az udvaron.

Nevelőtestületünk jelenleg 8 óvodapedagógusból áll, munkánkat 2 pedagógiai asszisztens segíti. Fejlesztőszobánkban differenciált fejlesztés, logopédiai ellátás van. A gondozást 5 dajka segíti. Az udvari munkákat az udvaros végzi.

Elköteleződésünket tükrözi, hogy az intézmény saját maga által készített pedagógiai programmal dolgozik, melyben egységet alkot a környezeti nevelés a vizuális neveléssel. Intézményünkben töretlen lelkesedéssel, egyre elkötelezettebben, egyre magasabb színvonalon végezzük munkánkat. Az óvónők munkáját segíti a technikai dolgozók odafigyelő, együttműködő munkája (ötleteik, feltételek megteremtése, megvalósítás).

Óvodánk pedagógiai programjának sajátos vonásai közül kiemelkedik a zöld óvoda program. Vezérfonala a környezeti kultúrára nevelés elsősorban életmód, gondolkodás és viselkedés- mód, szokás és értékrendszer.

Ingergazdag környezet természetes anyagokkal, gyermekmunkákkal jól tükrözi vizuális szemléletünket. Környezettudatos magatartásunkkal, zöld óvodai programunkkal „Bringa barát” óvodaudvarunkon mini KRESZ pálya várja a gyerekeket. Óvodakertünkben 2012-ben „madárbarát mintakert tanösvényt” hoztunk létre, melynek egy mYnest madármegfigyelő játszótér is a része 2019-ben. Az állatokról való gondoskodás minden évszakban jelen van, e téren végzett sok éves munkánkért "Állatbarát óvoda" lettünk 2022-ben. A csoportokban zöld sarok és akvárium van, az emeleten akvárium és terráriumok, az udvaron teknős medence, komposztálók, gyógynövény- és fűszerkertek, két ivókút, fedett udvarrészek, esővízgyűjtő hordók, fantasztikus farakások, süntanya, darázsgarázs, békavár, madárodúk, etetők és itatók segítik a gyerekeket a külső világ tevékeny megismerésében. Zöld folyosón „Zöld óvodások” -ovigaléria található gyerekmunkákkal, Fürkész szobánkban zöld szertár és könyvtár várja a gyerekeket.

A környezeti nevelés alapján működik, és erre építkezik az összes pedagógiai teendő, amelyben közreműködnek regionális szervezetek, óvodák, iskolák, és kiemelt szerepe van a szülői közösségnek is. A látszólagos kötetlenség mögött átgondolt tervezés biztosítja óvodai életünk ritmusát. Rendszereztük a környezettudatos neveléshez kapcsolható programokat, eseményeket olyan formában, hogy segítse célkitűzéseink megvalósulását, rendszeres és tudatos irányt adjon. Hagyományok, ünnepek, az évszakok változásai, jeles napok adják nevelésünk rendszerét a köréjük épített tevékenységek érzelmi, szellemi, közösségi élmények biztosítják az aktív mindennapokat, megteremtik a mindennapos tanulási helyzeteket, a szokások, szabályok, rítusok adta biztonságérzetet.

Fontosnak tartjuk, hogy figyelembe vegyük a gyermekek már meglévő tapasztalatait. Lehetőséget adunk, minél több érzékszervvel való tapasztalásra, az élmények több szempontú felfedezésére. Számtalan témahetünk közvetlenül a természetben eltöltött megfigyelésekkel, vizsgálódásokkal, mozgásos és szenzitív játékokkal színesedik, hagyományos programjaink megőrzése mellett, azokkal összhangban valósítjuk meg, minden hónapra tervezünk” zöld projekteket”, megújuló tartalommal, változatos témákkal.

Programok:

Terményfesztivál, Márton nap, Farsang, Anyák Napja, Gyermeknap, Ballagás, Mikulásvárás, Adventi hetek, Húsvét,

Őszi kirándulás, Állatkert látogatása, Egészséghetek és Ficánka sportnapok, Erdei iskola, Víz világnapja, Föld napja, Madarak és fák napja kirándulással, szelektív hulladékgyűjtés, „Ne vásárolj semmit!” nap, Öko-kuckó foglalkozások, Madárkarácsony.

Növény- és állatgondozás, kerti munka, iskolai programokon való részvétel, múzeumlátogatás, könyvtárlátogatás, kirándulások, Bozsik program, Törp foci, vízhez szoktatás, néptánc, bábszínház, angol és zeneovi segíti a gyermekek személyiségfejlődését.

 

A dolgozók szemléletét meghatározza a környezetért tenni akaró, tenni tudó sajátosság. Környezeti nevelésünkkel azt kívánjuk érzékeltetni, hogy nem csupán a környezetünk megvédésére nevelünk, hanem a környezettel való együttélésre, a békés egymás mellett élésre, végső soron a környezeti kultúrára szeretnénk nevelni, tanítani a hozzánk járó gyerekeket, s rajtuk keresztül szüleiket, a családokat. Jól tudjuk, hogy ez összetett: életformát, viselkedésmódot, gondolkodásmódot feltételez, környezetünk védelmét, fejlesztését, a mértéktelen fogyasztás visszaszorítását jelenti. A folyamat során, a mindennapokban nem csak az ismeretek átadására törekszünk, hanem egy teljes személyiségfejlesztésben gondolkodunk.


video