Ajtósi D. Utcai Tagóvoda
 

Az Ajtósi Dürer Utcai Óvoda, Pécs-Újmecsekalján található, nyugodt, forgalomtól elzárt környezetben, egy épületben a 13. sz. Bölcsődével. Az intézmény mind autóbusszal (1, 2, 2/A, 4, 4Y, 20, 20/A, M55), mind autóval jól megközelíthető. A parkolás az óvoda körzetében ingyenes.


Közelünkben több nevelési, szabadidős- és sportlétesítmény helyezkedik el ( Szivárvány Gyermekház, Műjégpálya, Sportcsarnok, iskolák, stb. ), így az ezek által kínált lehetőségeket is igyekszünk a gyermekek fejlődésének szolgálatába állítani. Óvodánk 6:00 - 17:00 - ig várja, s óvja - foglalkoztatja gyermekeit.

Csoportjainkról, csoportszobáinkról

Óvodánkban 3 sikeresen működő osztatlan ( vegyes csoport ) csoport található:

- Tapsi csoport

- Maci csoport

- Mazsola csoport

Csoportjainkban a vegyes életkorú szervezés lehetőséget teremt:

- a testvérpárok együttnevelésére,

- a 3 - 6 év közötti gyermekek közötti harmónia, zavartalan közös játék és munka, egymás közötti segítőkészség, gyengéd figyelem, gondoskodás kialakítására.

A már óvodában megalapozott gondoskodó - óvó attitűd, alkalmazkodási képesség, felnőttkoruk szocializációs folyamataiban is számos előnnyel járhat.

Csoportszobáink tágasak, világosak; bútoraink, játékaink, eszközeink a gyermekek életkorának, valamint a biztonsági előírásoknak megfelelnek. Az óvónők a saját -, illetve a gyermekek által készített dekorációk kihelyezésével, hozzájárulnak az óvoda pozitív légkörének megteremtéséhez, továbbá a gyermekek optimális önbizalmának fejlesztéséhez.

A csoportszobák saját, higiéniai elvárásoknak megfelelően kialakított mosdóval, saját öltözővel rendelkeznek. Ezek elrendezésénél, fontos szempont volt a gyermekek számára, a lehető legmagasabb fokú privát szféra biztosítása.

Dolgozóinkról, módszereinkről

Intézményünkben 6 felsőfokú végzettségű óvodapedagógus dolgozik. Az ő munkájukat egy felsőfokú végzettséggel rendelkező dietetikus, egy egészségnevelő diplomával rendelkező pedagógiai asszisztens, öt szakképzett dajka, egy gazdasági ügyintéző és egy udvaros - karbantartó segíti.

Az óvónők folyamatos továbbképzéseken, tanfolyamokon vesznek részt, ezzel biztosítva az állandó ismeretszerzést, tapasztalatgyűjtést. Kiváló példa erre a Veronika - zeneprojekt, mely módszert, az ének - zenei foglalkozásokba építve alkalmazzuk, valamint a Mozgáskotta, mely a gyermek komplex játékos mozgásfejlesztésére fordít hangsúlyt, s mozgáskultúrát fejlesztő hatással bír.

Bölcsőde - óvoda kapcsolata

A bölcsődével nagyon jó kapcsolatot ápolunk, külső szemmel is megfigyelhető összhang lengi körbe a teljes intézményt, melyre kiváló bizonyíték, hogy a bölcsődéből elballagó gyermekek nagy része, óvodánkban folytatja mindennapi életét. Az intézmények közti együttműködés biztosítja továbbá a gyermek minél gyorsabban, könnyedebben zajló óvodai életbe való illeszkedését. 

Fókuszban az egészség - és környezettudat

Hosszútávú céljaink fókuszában az egészség - környezettudatos életmódra nevelés áll ( idén, óvodánk elnyerte a Zöld Óvoda címet ), mely folyamatnak, a kialakított tornatermünk és sószobánk, környezettudatosságra nevelő foglalkozásaink, szintén speciális támogató eszköze. Sószobás, 30 perces interaktív foglalkozásaink segítik az allergiás, asztmatikus tünetek minimalizálását, légzőszervrendszeri megbetegedések elsődleges prevencióját. A sószobázás, erősítő hatást gyakorol az immunrendszerre, fertőtlenít, elősegíti a gyermekek idegrendszerének zavartalan működését.

Udvarunkról

Óvodánk nagy, parkosított udvarral rendelkezik. A nagy, lombos fák adta árnyék megóvja a gyermekeket a közvetlen napsugárzástól. Minden év tavaszától felállításra kerül az óvoda saját trambulinja, mely gyermekeink közkedvelt szórakozása a friss levegőn. Járműparkunkban kismotor, kerékpár, futókerékpár egyaránt megtalálható. Folyamatos fejlesztések vannak az udvaron: ívókút beüzemelése, hinta felállítása - mely körül EU szabványnak megfelelő ütéscsillapítót helyeztünk el - bicikli út kialakítása, felfestése. Terveink közt szerepel a Kis ház rendbe tétele, valamint új mászóka, hinta felállítása.

Legfontosabb törekvéseink

Az intézmény legfontosabb törekvése, hogy nyugodt, vidám, szeretet-bizalomteljes légkört biztosítson óvodásai számára. A gyermekeket a holisztikus szemléletnek megfelelően ( életkorukat, fejlettségi szintjüket, személyiségüket figyelembe véve), minél sokoldalúbban fejlesztjük és neveljük. A hatékony nevelés elengedhetetlen alapfeltételének tekintjük a példamutatás módszerét, illetve a CSALÁDDAL, SZÜLŐKKEL VALÓ EGYÜTTNEVELÉST. 

Korcsoporttól függően, különböző óvodai és óvodán kívüli programokat, -sportlehetőségeket biztosítunk óvodásaink számára:

- Úszás

- Törpfoci

-Madarász óvoda ( környezettudatosságra nevelő) foglalkozás sorozat

- Közös kirándulások

- Hangoló zenés gyermekszínház

- Ökomenikus hittan

- Judo

- Zenés angol oktatás

- Kosárpalánta edzés a Rátgéber Akadémia keretében