Radnóti M. Utcai Tagóvoda
 

Madárbarát mintakert tanösvény az óvoda udvarán

A Madárbarát mintakert tanösvény egyedülálló Magyarországon, megvásárolható a MME-nél, (kiépített és mobil változat) segítségével a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt érdekesen és szemléletesen lehet bemutatni a leggyakoribb madár- és más fajvédelmi eszközöket, valamint a körülöttünk élő állatokat. Az alábbi alkalmazási lehetőségeket kínálják:

  • a  kihelyezés megtervezésekor nem csak az állomásnevek, de ezek teljes szakmai tartalma is az építők rendelkezésére áll;
  • az intézmény a saját honlapjának tanösvény tájékoztatójához az MME web oldalának kapcsolódó oldal linkjeit is beszúrhatja, ami a látogatására készülő pedagógusok számára lehetővé teszi és megkönnyíti a felkészülést;

A tanösvény további egyedülálló tulajdonsága, hogy a bemutatott odúk, etetők stb. nem makettek, hanem teljes értékű természetvédelmi eszközök, amiket az állatok el is foglalhatnak (gyakran bele is költöznek), így téve interaktívvá, szó szerint élővé a látványt. Ez a hatás fokozható is, ha:

  • a tanösvényi itatóban egész évben folyamatosan biztosítjuk a víz utánpótlását;
  • a tanösvény odúit a kihelyezési paramétereknek megfelelően tesszük ki, illetve a tanösvényhez kapcsolódva egy kis odútelepet is létesítünk;
  • a darázsgarázst virágágyásba tesszük vagy virágokat is telepítünk mellé;
  • az etetőket télen feltöltjük maggal és egyéb eleséggel.

Amennyiben így járunk el, a Madárbarát mintakert tanösvényre a szokásos tanösvényi alkalmazások mellet a következő programok is szervezhetők:

  • odúellenőrzések: fészek-, tojás- és fiókanézés; fiókagyűrűzés, odútakarítások március-szeptember között;
  • egész éves madármegfigyelés az itatónál, az odúknál és az etetőknél;
  • bemutató madárgyűrűzés a téli etetőn.
  • Egy fára kihelyezett mesterséges madárodú önmagában "csak" egy természetvédelmi eszköz. Ha azonban egy foglalkozás keretében hozzárendeljük az ehhez tartozó Madárbarát mintakert tanösvény állomástábláját, akkor az így elérhető funkcióbővülésnek köszönhetően környezetpedagógiai szerepet is betölthet.

A Madárbarát kert program madarai és állatai az óvodás korú gyerekek kedvencei közé tartoznak. A természettudományos alapismereteket tartalmazó mesekönyveknek, kifestőknek, rajz- és természetfilmeknek köszönhetően az ovisok ismerik és szeretik a körülöttünk élő állatokat, ezért ha ezeket (és a védelmi eszközeiket) az életkori sajátosságaiknak megfelelően: játékosan, mozgással összekötve, a logikai és mozgáskészséget fejlesztő módon mutatjuk be nekik, akkor a természet védelme még jobban be tud épülni az óvodai szocializációs és nevelési folyamatba.
A hagyományos tanösvények sajátossága, hogy ezekhez „oda kell menni”, az állomások elhelyezkedése részben változtatható csak.

Annak köszönhetően, hogy a madárvédelmi eszközök között a téli madáretetés érinti a legtöbb fajt - ráadásul ezek többsége városiasodott, körülöttünk élő madár -, látványban és élményben ez az egyik legjobb környezetpedagógiai eszköz. Az etetőkön is fontos szerepet játszó itatók az etetési időszak után is képesek fenntartani a madárforgalmat, ezért ennek a két, egymást kiegészítő eszköznek az oktatásban betöltött szerepe is hasonló.

A közösségi programszervezés miatt nem kell alapvetően másként használni a madárvédelmi eszközöket az óvodában, sokkal inkább arról van szó, hogy kihelyezéskor vegyük figyelembe a többfunkciós használat szempontjait is: a gyerekek számára is megfelelő rálátást és elérhetőséget (eleség és víz pótlása) biztosító magasság, jó megközelíthetőség.

Az etetők és itatók azonban nemcsak hosszabb-rövidebb terepi túra keretében megszerezhető élményt nyújthatnak! Ha ezeket a csoportszoba elé telepítjük, akkor a meleg szobából figyelhetők meg a madarak, még rossz időben is.

A Madárbarát kert program egész évre kínál lehetőségeket. Télen magától értetődően az etetőkészítést, de tavaszra és a nyárra készülve egyéb madár- és más fajvédelmi eszközök is készíthetők télen (például madárodúk, darázsgarázsok, fecskepelenka). Az etetőkkel és itatókkal kapcsolatban naponta felmerülő munkák (feltöltés, takarítás) különösen az óvodai és iskolai nevelésben hasznosítható tevékenységek, mert a gyerekek, a csoportok között be lehet osztani a napi madárvédelmi felelősöket, akik ellátják ezeket.

Cinkegolyó háló kreatív tavaszi felhasználása

Ha az etetés hónapjai alatt kiürülő cinkegolyó hálókat nem dobjuk el, hanem eltesszük tavaszra, akkor ezeket száraz fűvel, kutyaszőrrel megtömve fészekanyagot is ki tudunk rakni a gyerekekkel a madaraknak.

 

Az MME Madárbarát kert programja nemcsak ötletekkel és tanácsokkal segíti a kerttulajdonosokat, az óvodákat és iskolákat, a panelházak lakóit és a munkahelyi közösségeket, de a madarak védelmébe aktívan bekapcsolódóknak elismerő táblát is adományoz. Igaz, hogy ez a védjegy nem része semmilyen hivatalos, állami minősítési rendszernek, de a madárvédelem és a környezeti nevelés területén tevékenykedők (és a zöld pályázatok elbírálói!) körében ismert és elismert.

Ezért a Zöld óvoda, Ökoiskola, minősített erdei óvoda/iskola címet megszerezni érdemes részt vennie ebben a rangot jelentő civil minősítésben, ami akár a fejlesztési források megszerzését célzó pályázatok elbírálásánál is fontos pluszt jelenthet.

Tanösvény részei:

"A" típusú odú -

"B" típusú odú

"C" típusú odú

"D" típusú odú

Veréblakótelep

Kuvikodú

Ablaketető

Etetőtálca

 

Mesterséges fecskefészkek

Fecskepelenka

Madáritató

Denevérodú

Süntanya

Békamenedék

Darázsgarázs

Dúcetető