Radnóti M. Utcai Tagóvoda
 

Az év fája

A vadalmát választották a 2017-es év fájává. A vadalma hazánkban ritka, különleges fa. Annak ellenére, hogy a sík vidékeken és a középhegységekben egyaránt megtalálható, veszélyeztetett faj. 6-10 méter magasra nő, virágzása mindössze egy hétig tart, általában április második felében nyílnak erős illatú, fehérben és rózsaszínben játszó virágai. Ősszel fanyar ízű, kemény húsú, zöldessárga termést hoz, amely a szarvasok és a vaddisznók kedvelt tápláléka. Fája szívós, korábban rajztáblát, vonalzót, szántalpat és az órákhoz fogaskereket is készítettek belőle. Ma fontos szerepe van az erdei biodiverzitás fenntartásában, például méhlegelőként szolgál.

 Az év vadvirága

Az év vadvirága a hóvirág lett, amely az amarilliszfélék családjába tartozik és 2005 óta védett növény, az eszmei értéke 10.000 Ft.

Az év madara

Idén a tengelic nyerte el az év madara címet. A tengelic könnyen felismerhető piros fejéről, hegyes, elefántcsont fehér csőréről és sárga szárnytollairól. Az egyik legtarkább európai pintyféle, hazánkban pedig a leggyakoribb fészkelő madarak közé tartozik. Számukat 622-763 ezer pár körülire becsülik. A sík és a dombvidéki, fákkal tarkított területeket kedvelik. Gyomnövények magvaival táplálkoznak, melyet a fiókák számára rovarokkal egészítenek ki. A madáretetők gyakori vendége.

Az év emlőse

Ebben az évben a mogyorós pelét választották az év emlősévé. Hazákban viszonylag gyakori, a dús aljnövényzetű, tölgy- és bükk erdőket, valamint a nagyobb parkokat egyaránt kedveli, megél a síkvidékeken, de a domb- és hegyvidékeken is találkozhatunk vele. Táplálék után éjszaka kutat, főként magvakkal, rügyekkel, gyümölcsökkel táplálkozik. Gömb alakú fészket készít, lakhelyéhez erősen ragaszkodik, téli álmot alszik. Hazákban védett állat, eszmei értéke 50.000 Ft.

Az év rovara

Rágcsálom az erdő fáit, agancsom az ékem, védett vagyok, ne árts nékem!

Magyarországon 6 szarvasbogár faj él, ennek egyike a nagy szarvasbogármelyet a  a 2017-es év rovarává választottak. A hím és a nőstény megjelenése szembetűnő eltérést mutat. A hím 30-80 mm hosszú, teste barnás fekete színű, szárnyfedői és agancsszerű rágója pedig vöröses. A nőstény 25–50 mm hosszú, a híménél keskenyebb a feje és kisebb a rágója. Hazánkban főként a hegyvidékek és dombvidékek tölgyeseiben él, megtalálható parkokban, arborétumokban, ligetes erdőkben és erdőszéleken. A kifejlett hímek mindössze 4–5 hétig élnek, a párosodás után elpusztulnak, a nőstények élettartama hosszabb. A nagy szarvasbogarat főként az élőhelyei fogyatkozása veszélyezteti, fejlődéséhez idős fákra, tuskókra van szüksége, melyek számát a gazdasági célú erdőművelés jelentős mértékben csökkenti. Natura 2000 jelölőfaj és védett, eszmei értéke 10.000 Ft. 

Az év hala

2017-ben az év hala a harcsa, amely könnyen felismerhető széles szájáról és bajszáról. Hosszú életű hal, állóvizekben és lassú folyókban találkozhatunk vele. Az egyik legnagyobbra halunk, a hossza elérheti a 2,5 métert is. Ragadozó, apró halivadékokkal és gerinctelen állatokkal táplálkozik. Közkedvelt, mivel húsa ízletes és szálkamentes.

 

Bővebb információ és képek: http://zoldito.blog.hu/2017/01/09/a_2017-es_ev