Radnóti M. Utcai Tagóvoda
 

Pályázati elszámolás

 

„Pályázat kulturális program látogatására” 2016.

PMJV Kulturális és Köznevelési Bizottsága által 72/2016.(4.20.) számú határozata alapján támogatott pályázatunkkal komplex hagyományőrző rendezvénysorozatot valósítottunk meg 2016.10.06.-2016.12.31. között.

A támogatás összege 490.000.-Ft volt, melyet a következő módon használtuk fel:

Csurgó zenekar 120.000.- 120 gyerek és kb 200 felnőtt

Misina néptánc együttes és táncszínház 80.000.- 120 gyerek és kb 200 felnőtt

Márkus színház 120.000.- 120 gyerek és kb 200 felnőtt

Néprajzi múzeum Mártonnapi foglalkozás 50.000.- 100 gyerek

Bóbita bábszínház 120.000.- 120 gyerek

A felsorakoztatott rendezvények az óvodánk pedagógiai programjában is igen hangsúlyos néphagyományápolás és nemzeti identitástudat erősítését szolgálták.

1.     2016.10.06-án hagyományos őszi Terményfesztiválunk, a Mihálynapi vásárral került megrendezésre. Vendégeink voltak: Márkus Színház, Misina Néptáncegyesület és Táncszínház táncosai, és a Csurgó zenekar.

1.a. A népi gyökerű Márkus Színház ízes, magyar nyelven megszólaltatott magyar mese és mondavilág elemeivel – alapvető emberi értékeket közvetített. A színészek élő játéka és a zenei betétek maradandó élményt nyújtottak kicsiknek, nagyoknak, családoknak, vendégeknek egyaránt.

1.b. Néptáncegyesület táncosai eredeti népviseletben, igényes műsorral kápráztatták el a közönséget.

1.c. A táncosokat kísérő Csurgó zenekar nívós, élő zenéjükkel gazdagították, formálták vendégeink zenei ízlésvilágát.

A zene és a tánc nyelvén idézték meg a szüreti néphagyományok hangulatát. A fellépő művészek számára fontos érték, hogy minél több korosztályt szólítsanak meg, megmutatva a közös gyökereket, népi kultúránkat. A zene és a tánc nyelvén még a szónál is szabadabban tudják elmondani az életigenlés ősi üzenetét.

A művészetek eszközeivel a zenei-, a táncművészeti- és a színházi élmény befogadására neveltünk. Célunk volt pozitív érzelmi viszonyt kialakítani a befogadókban.

A nap végén közös táncházzal búcsúztunk.

1.d. A hagyományos Mihálynapi vásárunkon a gyerekek, a szülők és a dolgozók saját készítésű portékái kerültek az asztalokra.

2.     Márton napi néphagyományokat a Pécsi Néprajzi Múzeumban kreatív foglalkozással, dalokkal és versekkel elevenítették fel a gyerekek. Lehetőség volt a legenda megismerésén túl a történet szereplőinek ruháját felölteni. A közösen eltöltött délelőttnek közösségépítő hatása volt, sok ismerettel gazdagodtak, ábrázoló tevékenységgel tették tartalmasabbá a foglalkozást.

3.     December 08-án a Bóbita Bábszínház vendégei voltunk, „Menjünk, menjünk Betlehembe!” c. előadáson. Bábszínészek és muzsikusok bábokkal, élő zenével és játékkal elevenítették meg Jézus születésének történetét. Az előadás során interaktívan bevonva a gyermekeket a játékba, ők is a játék részeseivé váltak. A karácsonyi játék régióorientált, lejegyzett szövegeivel, énekeivel a sok helyen még élő betlehemezés gyakorlatát elevenítette fel.

 

A programsorozat hozzájárult az óvodánkba járó gyermekek kulturális programokon való részvételéhez, biztosítva az esélyegyenlőséget, a programokhoz való egyenlő hozzáférést, s közösségformáló szerepe volt.