Radnóti M. Utcai Tagóvoda
 

Pécs MJV Önkormányzat által 2015. évben kiírt „LÉPJ” – Légy Pécs Jövője Zöld Óvodáknak c. pályázaton elnyert támogatás felhasználásáról

 

A nyertes pályázatban 2 fő területet jelöltünk meg, ehhez kapcsoltuk a „b” kiegészítést. Fő területek: 8. Fenntartható életmód témáját feldolgozó tevékenységekhez eszközök, alapanyagok, játékok beszerzése, ill. 9. Az intézmény növényállományának, és udvari eszközeinek ápolási, karbantartási munkáinak elősegítése. „b”: belépőjegy. Mindhárom kategória kiválasztása megfelelő volt, a megvalósításuk maradéktalanul megtörtént.

A nyertes pályázatról az őszi szülői értekezleten tájékoztattuk a hozzánk járó gyermekek szüleit. Kértük a támogató segítségüket az eszközbeszerzésben, a társadalmi munkában, az óvodaudvar rendbetételében. A csoportos hirdetőtáblákra kiírtuk az információkat, emlékeztetőnek. A pályázatról az óvoda honlapján is olvashatnak az érdeklődők: www.nyugatiovoda.hu   

 

A pályázati projekt megvalósításával, a megjelölt területek kiemelése szolgálja az óvoda helyi pedagógiai programjában szereplő tartalmak erősítését, a környezettudatos szemlélet formálását. A pályázattal, az elmúlt évek során elért eredmények –parkosítás, füvesítés, sövényültetés, növények, gyermekeknek kerti szerszámok beszerzése stb.- fenntartására törekedtünk. A megvásárolt eszközök egy része az udvar karbantartásához, gondozásához szükséges, a másik része a gyermekeink szemléletformálását segíti játékos módon. Az új komposztálóval bővítettük a naponta keletkező zöld hulladék gyűjtésének lehetőségét, most már minden udvarrészen van ilyen. A madarak itatásához is készíttettünk kerámiából gyönyörű tálakat, ebben még fürödhetnek is a madaraink. Az 5 gyerekcsoport meteorológiai állomását sajátélményű tapasztalatszerzéshez használjuk, a folyamatos megfigyelések által ok-okozati összefüggések levonására van lehetőség.

Az őszi esős időjárás és a többi program miatt elhalasztásra került az állatok világnapjára tervezett Akvárium - Terrárium látogatása. A megvalósítást márciusban, a víz világnapjához kapcsoltuk, mint a vizes élőhelyek megismerése és a „nem szeretem állatok” élőhelye. A négy idősebb korú gyermekcsoport részvételével a gyerekek pozitív érzelmi viszonyának elősegítése volt a cél. A program utáni alkotások bizonyították a program céljának elérését.

 

A pályázat megvalósítása igazi összefogással valósult meg, a szülők, nagyszülők, gyerekek és a dolgozók együttes munkájával. A zöld óvodai szemléletet sikerült ismét erősíteni környezetünkben, és az eszközök folyamatos használatával hosszú távú hatása sem kétséges.

 

 

Az esemény/rendezvény/program Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával valósul meg, a 2015. évi „LÉPJ! Légy Pécs Jövője –Zöld Óvodáknak” pályázat keretében.