Radnóti M. Utcai Tagóvoda
 

 

 

Óvodánk Alapítványa a „Varázspálca a Radnóti M. úti Óvodásokért Alapítvány” pályázati támogatást nyert a PMJVÖ által kiírt LÉPJ 2015. pályázaton.

A támogatást a „Zöld Főváros „ két alkategóriájában terveztük:

  • Természetet a városba – helyi jelentőségű, védett értékek megismertetése
  • Városiak a természetbe – Pécs zöld övezetébe séta, túra, kirándulás szervezése.

Mindkét kategória megvalósítása közel áll az óvoda helyi pedagógiai programjában szereplő tartalomhoz, a külső világ tevékeny megismertetése tevékenységhez.

Zöld óvodaként zöld szemlélettel gondolkodunk, és szervezzük mindennapjainkat.

A pályázattal lakóhelyünk egy védett területét, az ezer éves szelíd gesztenyefa megismerése, megismertetése, a Pécs-Bányatelepi Gesztenyés bemutatása volt a cél. E célt összekapcsoltuk azzal a céllal, hogy a szülőket is bevonva példát mutassunk a családoknak. Utólagos hatásban ez meg is valósult, több kisgyerek jelezte, hogy a program hatására ellátogattak a Pécs- Bányai közösségi ház rendezvényeire.

A Gesztenyésben megvalósuló kirándulás és túra önkéntesség bekapcsolásával történt, túravezetőnk lelkesen vezette a csoportokat a szelíd gesztenyésen át.

A pályázati támogatásból beszerzett túrazászló velünk volt, óvodásaink és a felnőtt dolgozók egyen pólóban mutatták az együvé tartozásukat.

A pályázat másik tartalmi eleme a 10. jubileumi Terményfesztiválunk volt, ahol a „főszereplő” szintén a gesztenye volt. Minden tevékenységet köré szerveztünk: kóstoló, tanácsadás, barkácsolás, mozgásos játékok, sőt a programra a belépő is egy szem gesztenye volt.

A két programot nem csak a gesztenye kapcsolta össze, hanem a Művelődési ház által kiírt rajzpályázatra pályamunkákat küldtünk be, szintén gesztenye témában, két díjazottunk is lett az óvodából. A Terményfesztiválunkra pedig meseíró és barkácsoló pályázattal készültek a gyerekek, a pályamunkákból kiállítást rendeztünk az óvoda zöld folyosóján.

Hatalmas siker volt a két program összekapcsolása és megvalósítása, legfőbb értéke az új kapcsolat kiépítése volt a Közösségi Ház vezetőjével, helyi képviselővel való megismerkedés, valamint a szülők bevonása két óvodai támogatott programba.

Az óvoda, a szülők és a külső kapcsolatok önkénteseinek munkája példa értékű volt, számíthattunk rájuk még úgy is, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt időpontot kellett módosítani.

Az esemény/rendezvény/program Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával valósul meg, a 2015. évi „LÉPJ- Légy Pécs Jövője”  pályázat keretében.