Magyar L. Utcai Tagóvoda
 

Kedves Szülők!

Az alábbiakban néhány érvet szeretnénk felsorakoztatni a vegyes csoport mellett.

Sokszor halljuk szülőktől azt, hogy a vegyes csoport a kisebbeknek előny, a nagyobbak fejlődését visszaveti. Vagy attól tartanak, hogy a kisebbeket bántják a nagyok. A mi tapasztalatunk nem ez. Fontosnak tartjuk a családias légkört. A kisebb gyerekek jelenléte segítő szándékot vált ki a nagyobbakból. Megtanulnak gondoskodni, önzetlenül segíteni, megtapasztalják azt, hogy ők már meg tudják csinálni, amit a kisebbek nem, ezáltal nő az önbizalmuk. Kevés olyan esetet tudunk, amikor egy kérést visszautasított volna egy nagyobb gyermek, ami a kisebb segítségére irányult. Inkább buzgón segítenek. A nagyok iskolai felkészítésénél is hatékonyabban oda tudunk figyelni, mert egy csoportból kevesebb gyerek megy iskolába.
Nagy előny, hogy a testvérek egy csoportba járhatnak. Általában a fiatalabb testvéreket a szülők ugyanabba a csoportba íratják. A kisebbek pedig tényleg sok mindent megtanulnak, amit a nagyok is. Gondolok itt énekekre, versekre, mondókákra.
A négy évig óvodába járó gyermekeknek nem kell csoportot váltaniuk, hanem végig ugyanabban a közösségben maradnak.
Szinte soha nem fordul elő a nagyobbak részéről bántalmazás a kisebbek felé. Inkább a kisebbek között, akik még nem tanulták meg az agressziójukat kezelni. Mire nagyok lesznek, megtanulják, hogy a kicsikre vigyázni kell, és nem szabad bántani őket.

 

Ha bővebben szeretnének a témáról olvasni a következő linkeken megtehetik:

http://www.kormocikatalin.hu/?menu=40

http://www.deakovi.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=30:az-ovodai-csoportok-tiszta-csoport-vegyes-csoport&catid=2:bemutatkozas&Itemid=61

http://www.lurkovilag.hu/index.php?c=1078